Vargdebatten

Rovdjursutredaren: 450 vargar om tio år

0:38 min

450 vargar bör finnas i Sverige om tio år om vargen ska ha en "gynnsam bevarandestatus". Det anser regeringens utredare.

Tre grundmål ska uppnås för vargen, enligt utredarna. Gynnsam bevarandestatus ska behållas eller återställas, vargen ska sprida sig på naturlig väg över landet, och politikerna ska ta hänsyn till sociala konsekvenser för landsbygden.

– Jag anser att den politiska nivån ska ange ambitioner och ramar när det gäller politiken för rovdjur, sade regeringens utredare Lars-Erik Liljelund på den pressträff där Rovdjursdelegationens slutbetänkande presenterades i eftermiddags.

Liljelund anser att det viktigaste är att introducera nya gener för att stärka stammen.

450 vargar är mer än dubbelt så många som Jägareförbundet kan tänka sig.

– Konsekvenserna av de här stora rovjdursstammarna blir stora. Och det är absolut inte utredaren tillräckligt tydlig med, menar Tomas Björklund, Jägareförbundets ordförande i Dalarna.

– Men det är bra att den regionala förvaltningen och besluten ska tas nära de människor som berörs.

Rovdjursföreningen är inte heller helt nöjda med utredningens slutsatser.

- Det är bra att Regeringen markerar att vargstammen måste tillåtas växa, säger generalsekreteraren Ann Dahlérus i ett pressmeddelande.

Men hon vill se ännu fler vargar i landet.

-- Vi menar att med den grad av isolering vargstammen har i dag behövs minst 1 250 vargar i Sverige. Det understryker att vi måste komma till rätta med den isolering av vargstammen till Mellansverige som nu råder. Ju mer isolerade desto fler vargar behövs, säger Ann Dahlerus.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se