Tomas Eneroth: Ändringarna är rent kosmetiska

1:41 min

När Försäkringskassan i dag presenterade utfallet av regeringens mildring av sjukreglerna visade det sig att endast 14 personer fått rätt att stanna kvar till följd av det nya oskälighetsbegreppet som infördes vid årsskiftet.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tycker att det är för tidigt att kalla ändringarna för ett misslyckande.

– Det tror jag är alldeles för tidigt att säga än så länge. Det har gått två månader på det nya året sedan vi införde reglerna så att man måste nog vänta rätt mycket längre innan man vet hur de här förändringarna på allvar påverkar, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson tillträdde efter valet 2010 när regeringens ändrade sjukregler från 2008 hett debatterades. För ett år sen presenterade Ulf Kristersson förslag som skulle mildra reglerna och han motiverade varför så här i P4 Extra.

– Dels är det lite för många sjuka som har tvingats komma till Arbetsförmedlingen och lämna sjukförsäkringen för att tidsgränserna säger det, det är väl det ena, och det andra handlar om människor som faller mellan stolarna, kan man säga, som får fel hjälp på fel ställe.

I dag kom Försäkringskassans första resultat om hur de mildrade reglerna slog. Av de 7 500 som Försäkringskassan i somras räknade med skulle söka på grund av det nya oskälighetsbegreppet har hittills bara 14 personer verkligen fått sin ansökan beviljad.

Och när det gäller de så kallade "nollklassade", som förlorade sin ersättning helt när de utförsäkrades från den tidsbegränsade förtidspensionen, har bara 260 personer i januari och februari fått den nya ersättningen.

Socialdemokraten Tomas Eneroth anklagar socialförsäkringsministern för att medvetet införa regler som inte har någon effekt.

– Det var en ren kosmetisk effekt som ville ta udden av det faktum att personer drabbades hårt av de nya sjukförsäkringsreglerna.