Småskaliga slakterier ökar i antal

1:48 min

Det är hårda tider för den svenska köttbranschen. De stora slakterierna har svårt att få lönsamhet med svenskt kött jämfört med importerat kött. Men de småskaliga slakterierna med lokalproducerat kött går emot trenden och ökar rejält.

Utanför slakthuset är det glimrande vackert, och isande kallt. Under säsong är det här båtarna med djur lägger till, skeppade från öarna i Stockholms skärgård.

– Jag åker till alla gårdar och egentligen, för varje kviga, så sitter man i köket och dricker en kopp kaffe, berättar Henri Tengvall, som är vd för Ö-slakt i Stockholms södra skärgård.

Men småskaliga slakterier ökar i antal. Enligt Jordbruksverket från ungefär 30 stycken 2005 till 50 i dag. Framför allt är det lamm som ökar, som de stora slakterierna har svårt att få lönsamhet i, och där småslakterierna i dag står för en fjärdedel av produktionen. En utveckling Annett Kjellberg, chef på landsbygdsutvecklingsenheten på Jordbruksverket gärna ser mer av.

– Jag tror på den starka trenden, miljötrenden, klimattrenden, och den lokala trenden som får genomslag och det beror naturligtvis på att det finns en efterfrågan på de här produkterna.

Jordbruksverket tror att ytterligare tio småslakterier startas i år, och hoppas de kan överleva i den hårda konkurrensen. Ö-slakt och Henri Tengvall satsar, med en mobilapp där man kan följa sitt kötts väg till slakten, och försäljning till skolor och stora lokala handlare.

– Gården blir i centrum fast det ligger i butiken. Men det säljs inte bara som kött utan det säljs också som en hjälp till att hålla marker öppna, det säljs som ett stöd för de djurhållare som verkligen behöver det här stödet.