DATA/IT

"Myndigheterna kan inte skylla ifrån sig"

1:29 min

Det kommer kritik mot att myndigheter lägger över ansvaret för att hantera känsliga uppgifter på privata företag. Nyligen hackades ett företag på 9 000 personnummer från folkbokföringsregistret och skyddade identiteter läckte ut. David Lindahl som är cybersäkerhetsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitutet tycker det är problematiskt att ett annat företag har hand om de här uppgifterna. 

Förra veckan berättade Skatteverket att ett företag hackats och att hackarna kommit åt 9 000 personnummer - varav flera rörde personer med skyddad identitet. Däremot ville man på Skatteverket inte berätta om de anlitat företaget.
– Jag måste hänvisa till förundersökningssekretessen säger Anders Kylesten som är säkerhetschef på Skatteverket.

Nu har det kommit fram att företaget som blev hackat heter Logica och Skatteverket köper in it-tjänster från det. Det är däremot fortfararande oklart vem som har ansvaret är för att de 9 000 personnumren kunde läcka ut. Både Skatteverket och Logica hänvisar till polisutredningen.

David Lindahl som jobbar och föreläser om it-säkerhetsfrågor på svenska myndigheter tycker att ingen myndighet ska kunna skylla ifrån sig ansvaret på privata företag.