Fotboll

Rydström skeptisk till konstgräset

Av de hittills 15 gjorda målen i årets allsvenska har inte ett enda skett på naturgräs. Det räcker dock inte för att övertyga skeptikerna. Henrik Rydström är en av skeptikerna och han säger att fotbollen blir sämre med konstgräset, och på sikt är det farligt för svensk fotboll.

Kalmars veteran, Henrik Rydström tillhör den mest högljudda falangen av konstgräsmotståndare, men han betonar att det inte har med nostalgi och det-var-bättre-förr att göra.

Illviljan handlar om rent fotbollsmässiga saker.

– Det blir en annan typ av fotboll. De som gillar konstgräs brukar säga att de gillar att spela passningsspel. Men vem gör inte det? Men man tappar ju det raka djupledsspelet, det är helt omöjligt att slå en sådan boll. Och rent fotbollsmässigt så blir det mest "bollbyte". Först anfaller det ena laget, sedan anfaller det andra laget, och så anfaller det första igen. Det blir ingen struktur, ingen finess...

"Går långsammare"

Rydström, vars Kalmar har naturgräs på sin Guldfågeln arena, håller inte heller med om att spelet blir snabbare och mer publikvänligt.

Snarare tvärtom.

– Nej, det är fel. Det kan verka så, men i själva verket går det långsammare. Bollen kommer så fort till dig att du måste använda fler tillslag för att få kontroll på den, och det bromsar upp spelet. Och det sägs ju att vi ska närma oss Europa, men hur många lag spelar på konstgräs i Europa?

En bra konstgräsplan är väl ändå bättre än en dålig naturgräsplan?

– Nej. Jag kan till och med tänka mig att välja en dålig gräsplan framför konstgräs. Men jag tycker man ska vända på problemet, och i stället sätta högre krav på planskötarna. Hur svårt kan det vara att få ihop en tillräckligt bra gräsplan?

Efterlyser utvärdering

Något mer som är dåligt...?

– Hmmm.... ja, det gör ont i hela kroppen att träna på det. Vissa löpövningar med snabba vändningar sliter rejält. Jag tycker det borde göras en utvärdering på hög nivå om det här verkligen är rätt väg att gå.