M vill skrota nuvarande arbetsvillkoret i a-kassan

2:01 min

Moderaterna vill skrota nuvarande regler för det så kallade arbetsvillkoret i a-kassan. En intjänad låg månadslön bör kvalificera till a-kassa i framtiden istället för dagens krav om ett visst antal arbetade timmar, det säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé till Ekot.

– Det finns väldigt många i dag som arbetar på obekväm arbetstid, till exempel en nattarbetande sjuksköterska, som är en mycket viktig bärare i samhället och som gör ett viktigt arbete och som i dag landar utanför försäkringen med nuvarande arbetsvillkor.

I dag, och så länge arbetslöshetsförsäkringen funnits, har arbetsvillkoret i a-kassan grundat sig på ett visst antal arbetade timmar. För att få a-kassa i dag måste den arbetslöse kunna visa att han eller hon arbetat minst 80 timmar i månaden, i sex månader senaste året, eller minst 50 timmar under varje månad senaste året.

– Vi tycker att vi måste möta det här med en modern arbetsmarknad som växer fram. Det måste också återspeglas i arbetslöshetsförsäkringen och då blir det med rimligt tycker vi att pröva idén med ett inkomstvillkor, säger Tomas Tobé.

Inkomstvillkoret bör enligt moderaterna vara relativt lågt för att fler än i dag ska kunna kvalificera sig. Men Tomas Tobé är tydlig med att det fortfarande ska vara arbete som kvalificerar till a-kassan, inget annat.

Moderaterna föreslår att en arbetslös som kan visa att den det senaste halvåret haft en snittlön på någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor, även om tjänsten bara är på 25 procent, ska ha rätt till a-kassa.

Moderaterna skickar här upp en testballong, alla partier i riksdagen är ju representerade i den stora parlamentariska Socialförsäkringsutredningen som nästa år ska ha ett samlat förslag över hur framtidens försäkringar ska se ut, här är a-kassans utformning en del.

Tomas Tobé hoppas och tror att resten av allianspartierna är med på tåget, men tror också på en överenskommelse över blockgränsen.

– Ja vi har ju från början varit tydliga med att vi hoppas att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är beredda att ta ansvar för Sverige och att vi bygger hållbara trygghetssystem tillsammans.