Kopparstölder kostar samhället miljoner

1:39 min

För andra gången på kort tid har kopparstölder stoppat tågtrafiken längs Södra stambanan. Enligt Trafikverket kostar stoppen till följd av stölderna samhället flera hundra miljoner kronor varje år.

På onsdagen rullar tågen som vanligt vid Vimnarp utanför Nässjö där tjuvar i går slog till och stal koppar.  Stölden stoppade trafiken fram till fem i morse och resenärer på ett tiotal tåg tvingades åka buss med förseningar som följd.

För en knapp månad sedan blev det också stopp, när en liknande stöld skedde några mil söderut på Södra stambanan.  Sten Wickberg är säkerhetschef på enheten underhåll på Trafikverket och han är bekymrad över utvecklingen.

– Det är väl nu som vi märker en eskalering utav det och bakgrunden till detta är ju att marknadspriset på koppar har stigit ganska så kraftigt den senaste tiden, säger säkerhetschefen.

Det ökande antalet stölder kostar mycket pengar. Förutom att laga och reparera drabbas samhällsekonomin hårt vid tågstopp. Beräkningar visar att förra stoppet orskat av kopparstöld vid Södra stambanan mellan Nässjö och Alvesta, där många tåg fick ställas in, kostade samhället 150 miljoner kronor. 

– Materialkostnaden om man ser bara till den koppar som stjäls är väldigt liten i sammanhanget. Den stora kostnaden är den för samhället, säger Sten Wickberg.

Trafikverket jobbar nu på bred front för att minska stölderna. Det handlar bland annat om att byta ut attraktiv koppar mot andra material och om att göra det svårare att stjäla. Men också om fler väktare och kameror.

– Vi har reagerat tidigare också men det är just nu som vi upplever det som om det ställer till så stora problem för oss. Och det är därför som vi tar ett krafttag kring frågorna för att minska risken, för stölder och för att minimera konsekvenserna av de här stölderna, säger Sten Wickberg.