Intervju

Danske kulturministern är aktivist

1:22 min

Han var den stora överraskningen i Helle Thorning-Schmidts nya danska regering. Och när det stormade på Den Kongeliga Teatern gav han cheferna ett ultimatum: Lös det på två månader! Kulturnytt har fått en exklusiv intervju med Danmarks socialliberale kulturminister Uffe Elbaek, som har en stark tilltro till att kulturen kan visa Danmark och Europa vägen ut ur krisen.

– Jag tycker ju att kulturen och konsten är en fantastisk drivkraft i samhället nu. Dels för att skapa identitet och sammanhang. Men det är också en av de få sektorer där det skapas nya jobb.

Uffe Elbaek har redan upplåtit ena väggen i sitt arbetsrum åt elever på konstakademin. Men hans planer på att öppna upp kulturministeriet går längre än så. Grundaren av Kaospilotutbildningen och den tidigare vänsteraktivisten Elbaek vill göra kulturen till ett centralt politiskt område – eftersom det är i kulturen och konsten vi kan hitta lösningar på samhällets problem.

– Kulturministeriet i sig självt blir ett kreativt rum, en utvecklingsavdelning för hela regeringen.

Vissa av hans förslag, som att dra ner på anslagen till den klassiska musiken till förmån för rock och pop, har redan mött stark kritik. Uffe Elbaek säger att han till en början tvekade inför om han passade i politiken, men att han nu är säker på att han kommer kunna skapa förändring.

– At the end of the day så är jag aktivist.

- Före kulturminister?

– Ja, jag märker att det som är viktigt för mig är att öppna mitt ministerium för en större direkt dialog med medborgarna.

Karin Arbsjö
karin.arbsjo@sr.se