Allianspartierna stöder nytt a-kasseförslag

1:44 min

Allianspartierna stöder Moderaternas förslag om att inkomst och inte enbart arbetad tid som i dag, ska ge rätt till a-kassa.

– Det låter som ett bra förslag. Även Centerpartiet tycker ju att det är viktigt att det är fler som omfattas av a-kassan. Men det stora frågetecknet är ju kostnaden. Ska det omfatta fler så kostar det ju också mer pengar, säger Annika Qarlsson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Det var i Ekot i morse som arbetsmarknadsutskottets ordförande, moderaten Tomas Tobé förde fram sitt förslag. I dag krävs att man har arbetat viss tid under ett halvår för att man ska ha rätt till a-kassa. Tobé föreslår nu att även deltidsarbetande och andra med kort arbetstid ska kunna få ersättning.

Kristdemokraterna är också positiva till förslaget.

– Det är ett förslag som skulle kunna lösa problemet med att många som jobbar halvtid eller deltid inte kan få a-kassa. Kristdemokraterna har tittat på kvalificeringskrav under lång tid och vi är beredda att pröva den här idén, säger Andreas Carlsson som är partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Men LO är kritiskt till att det kan skapa nya orättvisor. Det blir lättare för höginkomsttagare att kvalificera sig till a-kassa än det är för dem med låg inkomst, anser LO.

– Det är inte alls tanken, säger Johan Pehrson, Folkpartiet. Han sitter i socialförsäkringsutredningen som tittar på denna fråga.

– Vi vill inte att det ska vara någon tävlan mellan olika utan alla som jobbar ska kunna få a-kassa.

Miljöpartiet ser förslaget som ett första steg i rätt riktning säger Gunvor G Eriksson i socialförsäkringsutredningen. Men partiet kräver många fler förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, till exempel höjt tak och att a-kassan och sjukförsäkringen ska ge lika mycket i ersättning.