Ingen utförsäljning av Volvoföretag nu

1:31 min

Det blir inga fler utförsäljningar av företag i Volvokoncernen efter att Volvo Aero sålts. Det var ett besked från Volvos VD Olof Persson vid bolagsstämman på onsdagen.

På stämman valdes som väntat förre Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg till ny ordförande men han hade ännu inte många svar att ge:

– Jag gör som man gör i sådana här sammanhang. Jag kommer att läsa på, jag kommer att gå igenom ett introduktionsprogram. Och jag hoppas jag kommer att få titta på lite verksamheter och träffa människor.

2011 var ju ett rekordår, vad tror du om 2012?

– Det har jag ingen aning om, svarar Svanberg. Det är roligt att höra att Olof är optimistisk.

För transporter är en bransch som växer världen över konstaterade Carl-Henric Svanberg som har trettio års erfarenhet att leda storföretag. Men det blir inget heltidsjobb på Volvo utan tiden delas med ordförandeskapet för ett av världens största oljebolag British Petroleum:

– Man får erfarenheter man får nytta av i båda företagen, men jag tänker inte ta på mig andra uppdrag än de här två.

Ett annat besked på stämman var att Volvokoncernen endast ska sälja ut Volvo Aero som finns i flygindustrin när man renodlar sin verksamhet.

– Den renodlingen vi pratar om är kommersiella fordon, lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner, berättade Volvos vd Olof Persson. Plus marina och industriella motorer och det inbegriper Penta också.

Inget mer företag på försäljningslistan?

– Vi säger att det här är det vi nu fokuserar på, det är detta vi kallar den fokuserade delen av vår verksamhet.

Och i Volvo om 10 år så pratas det miljö, Kina och lite Afrika, enligt Olof Perssons vision:

– Alltså det kommer ta några år, det är därför att om jag får förtroendet att stå här om tio år så tror jag att det kommer faktiskt att vara en region man pratar om då.

Lasse Nilsson
lasse. nilsson@sverigesradio.se