Mariestad

Inger fick chockräkning

1:42 min

Många äldre i Mariestad har fått stora problem med sina trygghetslarm som inneburit långt mycket högre kostnader för larmen än vad som är normalt.

86-åriga Inger Hellqvist är en av dom som drabbats och hon fick en obehaglig överraskning när den senaste räkningen damp ner i brevinkastet.

– Jag reagerade på att det hade höjts men jag tänkte att allting går ju upp.

Hon upptäckte att något var fel och efter att ha kontrollerat räkningen noggrannare visade det sig att det var hennes trygghetslarm som var problemet.

Larmet, som per automatik ska kontrollringa en larmcentral en gång om dagen, hade ringt hela sex gånger så ofta och därför fått kostnaderna att skena. Och det är fler äldre än Inger som drabbats.

Drabbat fler
Enligt Synnöve Lif som arbetar med trygghetslarmen på kommunen har hon hittills fått reda på runt 15 personer i Marieholmsområdet med samma problem.

– Här ser du en telefonräkning som har tio markeringar på ett dygn, men det ska vara en. Tyvärr tror jag det finns fler som drabbats men som inte hört av sig.

Tekniskt fel
Det hela beror på ett tekniskt fel som kompliceras ytterligare av att kommunen har två olika aktörer som sköter trygghetslarmen.

Kommunen får betala
Något som nu ska ses över och kommunen kommer att kompensera de äldre som drabbats ekonomiskt. Men felet kostar kommunen många tusentals kronor då många larm måste bytas ut. Inger Hellqvist har fått ett nytt.

– Nu ska det fungera det här, men jag kommer ha ögonen öppna.