Tvätteriförbundet varnar för kriminella gäng

2:18 min

Kriminella nätverk tar sig in i allt fler branscher med mycket kontanthantering, enligt Stockholmspolisen. En av dessa branscher är tvätteribranschen.

Sofia Sjöström, Tvätteriförbundets förbundsdirektör, är bekymrad över utvecklingen.

– Tyvärr har vi sett att det är det kriminella mc-gäng som kommit in i tvätteribranschen. Dels i Stockholmsområdet men också längre ner i söder, som använder metoden med större verksamheter, där man har svart arbetskraft, och ibland också papperslösa som arbetar, och små inlämningsställen med liten kontroll. Det här har pågått i flera år men jag tycker att det har eskalerat på senare år, säger hon.

Tvätteribranschen är en bransch med mycket stor kontanthantering. Där det finns mycket kontanter, dit söker sig även de kriminella nätverken.

Det är svårt att säga exakt hur stor denna verksamhet är eftersom de kriminella har bulvaner som representanter i sina företag. Men enligt Tvätteriförbundet omsätter de kriminella nätverken miljonbelopp årligen, bara i tvätteribranschen.

Stockholms länspolismästare Carin Götblad har utrett nyrekryteringen till kriminella gäng och är oroad.

– Vi ser mer och mer i vårt arbete hur kriminella går in och driver rörelser i kontantintensiva branscher. Det kan vara tvätterier, kaféer, restauranger, frisörer, allt som ger kontanter. Det har utvecklats lavinartat på senare år, säger hon.

– De här människorna arbetar brett och hänsynslöst, beter sig som parasiter. Kontanter är blodomloppet i deras verksamhet. Kontanter är en förutsättning för att de ska kunna bedriva sin kriminalitet, säger Carin Götblad.

Kontanterna använder de kriminella till narkotika, vapen och i vissa fall även till människohandel.

Enligt Sofia Sjöström utnyttjar de kriminella nätverken papperslösa som kan tjäna runt 25 kronor i timmen och arbeta 13 timmar i sträck. Hon uppmanar nu konsumenter att tänka till om kemtvätten är väldigt billig.

– Om man lämnar in fem skjortor och betalar under 100 kronor, då är det garanterat svarta pengar. Man kan liksom inte driva en verksamhet på det sättet och gå runt.

– Om man tänker steget längre, att jag kommer att gynna göda kriminell verksamhet, kanske mc-gäng som använder sig av slavhandel, människor som är papperslösa, då förstår man att, okej, det här är kanske del i något större. Så ska man tänka som konsument också, säger Sofia Sjöström på Sveriges Tvätteriförbund.