FN hotar skicka övervakningsstyrka till Syrien

FN:s säkerhetsråd har antagit ett nytt uttalande om utvecklingen i Syrien och rådsmedlemmarna hotar regeringen i Damaskus med "ytterligare åtgärder" om inte armén - som utlovats - stoppat alla anfall senast den 10 april, på tisdag. Säkerhetsrådet uppmanar också oppositionen att följa efter och avbryta sin väpnade kamp.

Uttalandet från säkerhetsrådet - som inte var en formell resolution - innebar ett stöd till förre FN-chefen Kofi Annan och hans medlingsarbete och alla medlemsländer röstade för.

I uttalandet sägs det att Syrien måste stoppa all eldgivning med tunga vapen och dra tillbaka sina trupper från de stora städerna senast den 10 april. Den syriska presidenten Bashar al-Assad har accepterat det, men många i väst är skeptiska till om han kommer att infria löftena så uttalandet från säkerhetsrådet innebär en stark påtryckning, inte minst för att också Ryssland och Kina står bakom det. 

Om inte våldet upphör hotar säkerhetsrådet med citat ytterligare åtgärder, utan att det preciseras. Men FN riktar också en stark maning till oppositionen, den måste också lägga ner vapnen, senast klockan 4 på morgonen den 12 april ska alla former av stridshandlingar vara avslutade.

För att övervaka den här tänkta vapenvilan planerar man i FN att sända en styrka till Syrien på uppemot 250 obeväpnade observatörer.

Planeringen är i full gång och en första grupp har redan kommit till Syrien för att förbereda arbetet - men för att huvudstyrkan ska skickas i väg krävs det först ett beslut i säkerhetsrådet.

Samtidigt som de här försöken att hitta en fredlig lösning pågår så har det faktiska läget i Syrien försämrats, sade generalsekreteraren Ban Ki-moon inför FNs generalförsamling. Trots den syriska regeringens löften, sade han, så fortsätter angreppen mot civila områden.