Tuareger proklamerar självständighet i norra Mali

1:40 min

Tuaregrebellerna i norra Mali har nu utropat en egen stat, och ber omvärlden om erkännande.

"Vi, Azawads folk, förklarar den oåterkalleliga självständigheten för staten Azawad från och med i dag den sjätte april". Så lyder självständighetsförklaringen på tuaregrebellernas hemsida.

Sedan knappt en vecka är det rebellerna som har kontrollen över norra Mali, och de tre provinser de menar utgör tuaregernas hemland, Azawad, med den myromspunna ökenstaden Timbuktu som mest kända ort, en gång grundad av tuareger.

Malis nationella armé flydde och gjorde i princip inget motstånd under rebellernas snabba offensiv, i skuggan av det politiska kaoset i landet efter militärkuppen i förra månaden.

Tuaregerna har i återkommande uppror kämpat för självständighet ända sedan 50-talet, men aldrig tidigare har de kunnat lägga ett så stort område under sig.

Nu uppmanar tuareggerillan MNLA på sin hemsida hela det internationella samfundet att erkänna staten Azawad, som ska vara en demokratisk stat grundad på FN:s principer, och som erkänner grannländernas gränser.

I deklarationen listas också återkommande oförrätter som tuaregerna upplever att de fått utstå från centralmakten i Bamako, som rena massakrer, och nonchalans mot deras landsända i tider av torka och nöd.

Men självständighetsförklaringen betyder ingenting, så länge grannländerna inte accepterat den, lyder en av de första reaktionerna, från den forna kolonialmakten Frankrike.

Någon samlad reaktion från de afrikanska samarbetsorganisationerna finns inte, men grannänderna i Västafrika och Afrikanska unionen accepterar inga självutropade stater grundade på vapenmakt, inte minst av rädsla för att kraven på självständighet ska sprida sig till andra separatiströrelser på kontinenten.