Kritik mot Bildt på minneshögtid i Sarajevo

När Sveriges utrikesminister Carl Bildt på fredagen deltog i en minneshögtid i Bosnien, för Sarajevos civila offer, möttes han av kritik för att han deltog i ceremonin.

Bildt anklagades bland annat av flera journalister för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa kriget på Balkan och för att ha uttryckt sig allt för positivt om den dåvarande serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

Belägringen av Sarajevo inleddes den 6:e april 1992.

Och i samband med minnesceremonien där igår undrade bland andra den franska journalisten Florence Hartmann vad Carl Bildt hade där att göra.

Hartmann var Le Mondes korrespondent på Balkan under krigen där och senare talesperson för Haag-tribunalen för forna Jugoslavien.

– Han borde ha gjort något när han kunde ha gjort något för att stoppa kriget i Bosnien. Men då sa han att Slobodan Milosevic var en "trevlig kille", säger Hartmann.

Hon fick medhåll i sin kritik av bland andra en journalist på den brittiska tidningen The Guardian.

Carl Bildt var svensk statsminister mellan 1991 och 1994, alltså när krigen på Balkan bröt ut.

I slutet av Bosnien-kriget, sommaren 1995 utsågs Carl Bild till EU:s medlare i Balkan-krigen.

Senare samma år när fredsavtalet, Dayton-avtalet, hade undertecknats blev han chef för den internationella myndighet som inrättades i Bosnien för övervakning av genomförandet av avtalet.

Ekot