Hudiksvall

100 får innebrända - brandorsaken okänd

2:11 min

Ett hundratal får blev natten till lördagen innebrända i en stor ladugårdsbrand i Södra Långsbo mellan Delsbo och Järvsö. När räddningstjänsten kom fram var ladugården övertänd och inga får kunde räddas. (Se bildspel)

– Vi fick ett larm runt halvfyra i natt om en lagårdsbrand och redan innan vi kom fram fick vi veta att branden var fullt utvecklad och när vi kom fram var det helt övertänt, säger Henrik Ohlin, styrkeledare på räddningstjänsten i Delsbo.

Det var helt enkelt för sent att rädda djuren som fanns där inne?

– Ja, hela lagården och även en gårdsverkstad bredvid stod i fulla lågor.

Vet man hur många djur som blev innebrända?

– Det jag hörde när vi kom fram var 100 får och det har jag inte fått bekräftat än. Det fanns hästar och kor på gården men de var ute i hagen när vi kom fram så de klarade sig.

Hur gick det med själva boningshuset bredvid?

– Det gick bra. Vinden låg åt rätt håll så vi sprutade vatten på fasaden på huset och det var aldrig någon större fara.

Du är ju på plats där ute nu...(klockan 8) Kan du berätta hur det ser ut?

– Det är inget roligt alls. Det är ruiner av allting. Det var väldigt stora byggnader och det ryker och pyr och brinner lite överallt nu. Man är maktlös, säger Henrik Ohlin, styrkeledare på räddningstjänsten i Delsbo.

Oklart varför det började brinna
Brandorsaken är okänd, och i morgon, söndag, kommer polisen att göra en teknisk undersökning på platsen för att försöka fastställa brandorsaken. I dag är det för hett på platsen.

Ingen människa kom till skada vid branden.