Borg vill inte att invandrare fastnar i serie bidrag

1:10 min

Regeringen planerar att minska möjligheten för invandrare att försörja sig på en kombination av olika bidrag. Det sa finansminister Anders Borg idag i Ekots lördagsintervju.

Arbetslösheten bland de som är födda utomlands är hög och därför behövs det mer stöd och hårdare krav för att invandare ska komma ut på arbetsmarknaden, i stället för att leva på bidrag, säger Anders Borg.

– Man läser svenska för invandrare, varvat med föräldraledighet, varvat med att man sedan läser grundvux, att man har en kombination av studiemedel, socialbidrag och bostadsbidrag som gör att man kan vara utanför arbetsmarknaden en väldigt lång tid, säger Anders Borg.

– Det är svårt att komma in på jobbmarknaden om man inte talar svenska och har stått utanför i 8-9 år, fortsätter han.

Ett av flera förslag som nu diskuteras är hur man ska förhindra att framför allt invandrarkvinnor stannar hemma för att ta hand om stora barn i flera år, i stället för att börja läsa svenska för invandrare, till exempel.

Integrationsminister Erik Ullenhag har därför föreslagit att man ska minska tiden i föräldraförsäkringen för de som kommer till Sverige med lite äldre barn.

Enligt Anders Borg måste ett sånt förslag både ge stor valfrihet åt föräldrarna och samtidigt öka drivkrafterna att ta sig in på arbetsmarknaden. Han är därför skeptisk till Ullenhags förslag.

– Vi har tittat på ett antal olika varianter men ännu inte hittat någon som vi tycker väger av det här på ett bra sätt. Ambitionen är tydlig men jag kan inte i dag se en åtgärd som skulle passa, säger Anders Borg.