Egypten väljer mellan islamism och forna regimen

1:58 min

Hosni Mubaraks förre spionchef, Omar Suleiman, tillkännagav i går att han kommer att ställa upp i det egyptiska presidentvalet i slutet av maj. Nyheten förstärker bilden av att Egyptens val står mellan islamism och den forna regimen. Samtidigt har en av de mest populistiska islamistiska kandidaterna råkat i allvarligt blåsväder, misstänkt för att ha försökt dölja att hans mamma var amerikansk medborgare.

Mubaraks förre säkerhetschef, Omar Suleiman, är en spöklik skugga av den forna regimen. Men i helgen gick hundratals av hans anhängare ut på gatan under parollen: ”Omar rädda oss, vi vill inte ha islamisterna”. 

Många egyptier ser militären som en garanti mot fortsatt kaos och islamism.

– Vi araber behöver en diktator, säger en 45-årig fyrabarnsmamma och Suleimansupporter.

Men få trodde att Suleiman ens skulle våga ställa upp i valet där hans främste sekuläre konkurrent är Egyptens före detta utrikesminister, den populäre Amr Moussa.

Men uppställningen inför presidentvalet gör det än mer tydligt att Egyptens revolutionära ungdomsgeneration är klämd mellan militären och islamisterna.

Många av dem planerade att rösta på Abdel Moneim Aboul Futouh i presidentvalet, en självständig liberal islamist som lämnat det muslimska brödraskapet.

Men hans chanser minskade när brödraskapet för en vecka sedan tillkännagav att de trots tidigare löften om motsatsen ställer upp med en kandidat, den konservative Khairat al Shater, som har goda chanser att vinna, med stöd av brödraskapets disciplinerade partiapparat.

Brödraskapets al Shaters utsikter förbättrades ytterligare efter en skandal som gör att han kanske slipper konkurrens från den populistiske islamisten och salafisten Hazem Abu Ismail.

Abu Ismail hotas av diskvalificering efter att det visat sig att hans avlidna mor sannolikt var amerikansk medborgare. Enligt egyptisk lag får ingen med dubbelt medborgarskap eller utländska föräldrar bli president.

Hazem Abu Ismail är den störste Amerikahataren bland kandidaterna, och ironiskt nog ser han nu ut att falla på grund av sina familjeband till USA.