Falska identiteter utnyttjas för skattefusk

2:00 min

Skatteverket upptäcker i allt högre utsträckning falska identitetshandlingar. Bland annat använder sig bedragarna av falska id-handlingar för att tillskansa sig rot-avdag.

– Identiteten ger dörröppningar in till hela vårt samhälle. Det innebär att vi som jobbar med den ekonomiska brottsligheten ser att man använder den till rotbedrägerier, bidragsbrott på olika sätt, till att skapa olika inkomster utan att den rätta personen visar sig, säger Pia Bergman, projektledare vid Skatteverket.

Just nu pågår ett stort antal utredningar på Skatteverket som rör falska identiteter. Bedragarna kan ha hittat på en person, stulit en levande persons uppgifter eller man förfalskat ett pass eller andra handlingar som legat till grund för id-kort.

Exakt hur många falska identitetshandlingar som upptäckts är svårt att säga, men Pia Bergman på Skatteverket ser en tydlig ökning av förekomsten av falska identiteter. Detta kan ha att göra med myndigheternas samverkan kring den grova organiserade brottsligheten.

Därför kommer Skatteverket nu utvärdera sina rutiner för att kunna stoppa bedrägerierna.

– Nu tittar vi över hur alla rutiner ser ut runt detta för att se om vi själva eller tillsammans med lagstiftaren, kan göra några ändringar som utan att påverka de som har rätt till en identitetshandling med eller utan fullständiga handlingar kan skiljas från de som är här av kriminella skäl.

Ett exempel som gjort att allt fler kriminella försökt använda sig av falska identiteter är det så kallade rot-avdraget, ett skatteavdrag för renovering av bostäder. 

– Man kan påstå att man gjort arbeten som kanske inte är gjorda och påstå att arbete gjorts åt människor som knappt finns. Vi har hittat ett flertal ROT-bedrägerier men lyckats stoppa dem i tid, så det blev inga betalningar till de kriminella, varken till deras rätta eller falska identiteter och det är vi väldigt glada för, säger Pia Bergman.