Vapenvila i Syrien i fara när al-Assad backar

1:49 min

Den omtalade vapenvilan i Syrien ser ut att ha brutit samman, redan innan den skulle träda i kraft, på tisdag. I morse meddelade den syriska regimen att det inte blir någon vapenvila innan oppositionen givit skriftliga garantier där man lovar upphöra med allt våld. Medlaren själv, Kofi Annan uttryckte idag sin bestörtning över det upptrappade våldet.

Den syriska regimens nya villkor ser ut att stjälpa den eftertraktade vapenvila som Kofi Annan lirkat fram. Motståndsrörelsen - Den fria syriska armén - säger att fredsplanen är dömd att misslyckas eftersom regimen inte kommer att följa den.

Den fria syriska armén sa sig också vara beredd att respektera Kofi Annans överenskommelse, men några skriftliga garantier har vi aldrig tillfrågats om, sa de.

För många inom den syriska oppositionen kommer regimens som en bekräftelse på det de hela tiden sagt: det är meningslöst att förhandla med Bashar al Assad.

Att tro på löften från denna barbariska regim är det samma som att underlätta för Assad att fortsätta slita Syrien i stycken och låta befolkningen bada i blod, sa det syriska nationalrådet.

Medan en aktivist sa att han inte var överraskad över regimens nya villkor - eftersom, sa han,  de vet att det syriska folket kommer att marschera till Damaskus och störta Assad om stridsvagnar och styrkor dras tillbaka, sa aktivisten.

Kofi Annan har inte direkt kommenterat Damaskus nya krav, men i morse fördömde han regimens upptrappade våld som oacceptabelt - o helt i strid med de löften han själv fått från.

Istället för att förbereda ett tillbakadragande, har regeringsstyrkor gått till attack mot flera rebellfästen i landet nu under påskhelgen. Minst 130 människor uppges ha dödats igår.

I dag fortsatte offensiven i Idlib-provinsen i norra Syrien med stridsvagnar uppbackade av helikoptrar. Minst 24 000 syrier har flytt över gränsen till Turkiet.