Widmans vändning om Afghanistan får inget stöd

2:11 min

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman får i dag inget stöd i regeringen för sin åsikt att Sverige snabbt bör ta hem sina soldater från Afghanistan. Partiledaren Jan Björklund vill inte kommentera Allan Widmans personliga ställningstagande. Och Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Staffan Danielsson är förvånad över uttalandet.

– Det är överraskande och jag tycker att vi har ett ansvar för stabilitet och säkerhet i Afghanistan, som är hårt plågat av inbördeskrig sedan många decennier, säger Staffan Danielsson.

Det finns en bred politisk överenskommelse om den svenska Afghanistanstyrkan som alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står bakom. Därför är det överraskande att en tung försvarspolitiker i alliansregeringen plötsligt vill ha en annan tågordning än de övriga.

Enligt riksdagsbeslutet ska den svenska styrkan successivt minska. Och målet är att alla svenska soldater ska ha lämnat landet före utgången av 2014.

Allan Widman vill inte vänta så länge. I går skrev han på sin blogg: "Det är nog nu, det blir inte bättre. Jag vill att de svenska soldaterna kallas hem."

– Vi bör inte dröja med ett tillbakadragande när det ser ut som att hoppet till framgång inte längre är rimligt stort.

Folkpartiledaren Jan Björklund vill inte kommentera uttalandet men låter hälsa via sin pressekreterare att Folkpartiet fortfarande står bakom riksdagsbeslutet.

Inte heller Moderaternas Cecilia Widegren, som är vice ordförande i försvarsutskottet, vill kommentera uttalandet och hänvisar till att Allan Widman har uttryckt sin personliga åsikt och ingenting annat.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson tror att det är riskabelt att dra tillbaka trupperna för fort.

– Vi får inte dra ner antalet soldater, steg för steg, så att det till sist blir en orimlig säkerhetssituation för de som är kvar.

Något medhåll får Allan Widman alltså inte av allianskamraterna. Centerns Staffan Danielsson betonar att den svenska insatsen måste vara långsiktig.

– Självfallet ska vi göra allt för våra svenska soldaters säkerhet och de gör en mycket viktig insats, men som jag ser det finns det behov av insatser även efter 2014 från Sverige, FN och Isaf-styrkan.