Farliga ämnen kan finnas i skönhetsprodukter

1:52 min

Varje år handlar vi skönhetsprodukter för över 14 miljarder kronor. Och många produkter innehåller ämnen som i stora mängder påverkar både vår natur och oss själva.

Andreas Prevodnik är sakkunnig i kemifrågor på Naturskyddsföreningen. Han tycker inte att utvecklingen är problemfri.

– Volymen ämnen som ofta är ganska dåligt karakteriserade ur risksynpunkt ökar, så det är absolut ett problem.

– Det stora problemet är att många ämnen är svårnedbrytbara, de kan vara hormonstörande och dessutom ha samverskanseffekter, så kallade cocktaileffekter, som är dåligt utredda.

Men Olof Holmer som är vd för branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörförbundet menar att Naturskyddsföreningen överdriver och att alla anslutna företag följer de lagar och regler som finns kring vad produkter får innehålla. Han menar att riktigt stora mängder påverkar naturen.

– Den typer av effekter du talar om, cancerframkallande eller att de skulle ha hormonell påverkan, är strängeligen förbjudna.

Så ni menar att de finns inte i produkterna?

– Absolut inte, det är helt förbjudet. Sedan ska man ha klart för sig att det finns ämnen, till exempel konserveringsmedel, som myndigheterna menar att vi ska använda.

– Det finns vissa som påstår att det skulle ha en sådan effekt, men det är två olika saker. I de fall där det verkligen har en sån effekt för användaren är det strängeligen förbjudet. Detsamma gäller självklart när det gäller cancerframkallande.

Förra året handlade vi hygien och kosmetika, som hudkräm, hårfärg och smink för 14 miljarder kronor. Enligt Olof Holmer handlar det om att vi väljer mer exklusiva produkter, men också för att marknaden kring hudvård för män, munskölj och spaprodukter ökat. En annan anledning kan också vara reklam och magasin med välsminkade personer som får fler att vilja sminka sig.

Angelica Lindeberg sminkar sig varje dag, liksom många andra.

– Jag tror inte vi ungdomar tänker så mycket på miljön. Utan vi är nog bara så fåfänga att vi vill se snygga ut. Tyvärr.