Syrien sköt mot två grannländer

1:57 min

Syriska regeringsstyrkor har i dag skjutit in över gränsen till två av sina grannländer. Samtidigt kommer uppgifter om att minst hundra personer dödats under måndagen i Syrien, de flesta civila. Det uppger människorättsgruppen The Syrian Observatory for Human Rights.

I Libanon dödades en libanesisk tv-fotograf nära gränsen - och mellan Syrien och Turkiet har spänningen stigit sedan syriska regimtrupper i morse besköt ett syriskt flyktingläger på turkiska sidan gränsen och fem människor skadades.

Samtidigt fortsätter striderna i Syrien med oförminskad styrka och den vapenvila som Kofi Annan förhandlat fram och som skulle börjat träda i kraft i morgon bitti, ser ut att ha brutit samman innan den ens inletts.

In över gränsen till den svaga grannen Libanon har syriska trupper skjutit förr - men skotten in mot flyktinglägret Kilis i morse var de första in på turkiskt territorium.

25 000 syrier har flytt till Turkiet - 4 000 bara sedan i torsdags - och det var ett av tältlägren nära gränsen som besköts i morse.

Och gränsskotten mot två grannländer var bara en del av det våld som har fortsatt rasa i dag i ett Syrien där regimen inte visar några tecken på att göra sig redo för den planerade vapenvilan i morgon.

Enligt den plan som sändebudet Kofi Annan har förhandlat fram skulle regimens styrkor, stridsvagnar och tunga vapen dras bort från städer och byar i morgon och en total vapenvila sedan råda från torsdag.

Men att så inte skulle komma att ske stod klart i går, när den syriska regimen kastade fram ett nytt villkor för vapenvila: den väpnade oppositionen måste skriftligen garantera att den lägger ner vapnen först. Och oppositionens utländska vänner - som Saudiarabien, Qatar och Turkiet - måste komma med skriftliga löften om att inte stödja oppositionen.

Först med att offentligt dödförklara Kofi Annans vapenvila blev Turkiets vice utrikesminister. En kort stund efter skotten in över den turkiska gränsen sade han att deadlinen i morgon nu är "ogiltig" - och att vad han kallade "en ny fas" börjar i morgon efter det att Kofi Annan besökt just flyktinglägren vid den turkisk-syriska gränsen.

Hur Turkiet kommer att agera är oklart - men premiärminister Erdogan hotade i lördags med "andra åtgärder" från Turkiet om det inte blir vapenvila i Syrien i morgon. Turkiet har tidigare talat om att upprätta humanitära korridorer och buffertzoner i Syrien - men sådana måste upprätthållas med militärmakt och det skulle vara liktydigt med en utländsk militär intervention.