Här är Sveriges första kollektivt skriva roman

6:08 min

För första gången sedan 20-talet har det skrivits en kollektiv roman i Sverige.  I "Avståndet mellan" kopplas 24 fristående berättelser samman i en och samma bok. 

Det kallas för en novellroman. "Avståndet mellan" är en novellkedja som ligger mellan en traditionell novellsamling och en roman.

Kevin Frato som är initiativtagare till boken saknade ett tillfälle att jobba med folk som han ville jobba med. Den nya formen att skriva kollektivt var ett sätt för honom att arbeta med olika författare.

- Idén är att läsaren ska få en mer enhetlig upplevelse än med en traditionell novellsamling, säger Kevin Frato i P4 Extra.

I boken skildrar varje författare på sitt eget sätt vad som händer på pendeltågssträckan Nynäshamn - Bålsta i Stockholm.

Björk Mirjamsdotter som är en av medförfattarna sa först nej när hon fick frågan om att vara med. 

- Jag var lite skeptiskt. Det är läskigt att bli publicerad och det här är min debut i stora sammanhang så jag blev lite nervös. Men jag kunde ändå inte motstå att vara med när jag fick veta att Gunnar Adelius skulle vara med. Det känns väldigt hedersamt.

Men det är inte helt lätt att ta reda på vem som har skrivit vad.

Varje författare skriver fristående, men berättelserna kopplas samman till varandra. Man måste alltså pyssla lite för att koppla ihop vem som skrivit vad.

Björk Mirjamsdotter har skrivit om sträckan Barkarby - Stockholm Central. Hon satte sig på pendeltåget och skrev sedan hela kapitlet på två timmar.

- Jag har kvar boken som jag skrev i. Det är som en dagbokssida, så den känns rätt självbiografisk, säger Björk Mirjamsdotter.

"Avståndet mellan" är alltså Sveriges första kollektivt skriva kollektivroman och i boken är det med författare på både norska och på engelska. Nu hoppas Kevin Frato att fler ska ta sig an utmaningen att skriva tillsammans.

- Det är riktigt spännande och ett nytt inslag i litteraturen. Författaryrket är sådant, att det saknas ett forum eller ett sätt för olika författare att skapa något större. Att samla folk för att föra historien vidare och att göra något tillsammans.

Reporter: Louise Terling
Text: Ronnie Ritterland

Om boken:

Vårdagjämning år 2012.

Klockan är 05.05 när pendeltåget lämnar Nynäshamn och en ung nattarbetare just har hoppat på. När han kliver av i Västerhaninge blir han iakttagen av en annan kille på väg från ett besök i föräldrahemmet, en kille som blir berättarjaget i nästa historia.

Och så fortsätter det. Fram och tillbaka mellan stationerna på sträckan Nynäshamn-Bålsta avlöser huvudpersonerna varandra. Varje författare skriver en i sig fristående berättelse, som samtidigt länkas samman till de andra genom flyktiga möten, en kvarglömd ryggsäck, eller en knuff i trängseln.

När vi klockan ett på natten lämnar tåget och passagerarna bakom oss har vi bland annat mött ett ofött barn, en möhippa, änkan efter en av de arbetare som har omkommit i samband med Citybanebygget, en kvinna i maskeradutstyrsel, två månar, en docka, en osalig ande och en familj i skilsmässa.

Ett tvärsnitt av ett Sverige av i dag.