Kritik mot ny lag om beskattning för riskkapitalister

1:40 min

Regeringen får hård kritik för sitt förslag om beskattning av vinster för riskkapitalbolagens ägare och partners. Vinster över 5 miljoner får för låg skatt, anser oppositionen.

Finansminister Anders Borg hävdar att regeringens mål faktiskt är att öka skatteintäkterna från denna bransch.

– Vi har ju haft som syfte att skärpa beskattningar i den här sektorn och få in ytterligare hundra miljoner i skatteintäkter genom att dels höja skatten, dels täppa till kryphål.

Det man tvistar om i regeringens förslag är vinster över 5 miljoner kronor. Under det blir skatten 57 procent, men vinster över det ska beskattas som kapital med 30 procent. Skatteverket driver också flera processer där man kräver 57 procent på hela vinstdelningen.

Per Bolund sitter i finansutskottet för Miljöpartiet. Han menar att regeringen borde vänta in Skatteverket. Han ogillar också att förslaget gynnar välmående riskkapitaliser.

– Det tycker vi rimmar väldigt illa med de traditioner vi har i Sverige om att ändå försöka ha lika beskattning och att inte öka klyftorna.

Samma syn har Sverigedemokraterna. Erik Almqvist är ekonomisk-politisk talesperson.

– Vi har redan en modell där det är väldigt fördelaktigt att ha mycket pengar, till skillnad från att arbeta som istället beskattas väldigt hårt. Det är inte en klyfta vill öka, snarare minska.

Förslaget ska nu ut på remiss. Och finansminister Anders Borg är inte benhård, han kan kompromissa. Men oppositionens kritik att det gynnar riskkapitalisterna ger han inte mycket för.

-– Från oppositionen blir det ju den märklig eftersom de under hela sin regeringsperiod hade en 25-procentig beskattning och till och med sänkte skatten till 25 procent på den här sektorn. Vi har nu velat skärpa den, men vi vill hitta tekniska lösningar som uppnår det. Och når vi inte fram där får förslaget läggas på is.