"Ni militariserar Norrbotten!"

3:19 min

När ett Herculesplan störtade i den svenska fjällvärlden fick många upp ögonen för Natos övningar i norra Sverige. Gun-Britt Mäkitalo har som medlem i Kvinnor för fred länge protesterat mot dessa: 

Är militärövningarna tillsammans med Nato i norra Sverige okej?

Norrbotten militariseras och Sverige går med i Nato i smyg. Så tycker Gun-Britt Mäkitalo som bor i Kiruna. Där märker man inte av militärövningarna så ofta, men Gun-Britt Mäkitalo tror att människor störs desto mer i Luleå och småbyarna runt om.

Gun-Britt Mäkitalo var i Almedalen 2010 och passade då på att konfrontera Carl Bildt, berättar hon:

– Jag talade om för honom att ni håller på att militarisera Norrbotten. Nej nej, sa han, vi avmilitariserar. Men de säger ju inte att vi smyg-går in i Nato!

Gunnar Westberg, styrelsemedlem i den Transnationella Stiftelsen för Fred, vill också lyfta fram de militära övningarna som enligt honom länge har legat i medieskugga. I en debattartikel i SvD skriver han att hela Arktis håller på att militariseras.

Regeringen förklarar övningarna på sin hemsida, regeringen.se så här:

Ett syfte med dessa är att utveckla samverkansförmågan mellan de olika ländernas styrkor, så att de ska kunna agera gemensamt på ett effektivt sätt vid till exempel en internationell krishanteringsoperation.