"Risk för storskaligt inbördeskrig i Syrien"

1:48 min

Den förre FN-chefen Kofi Annan hoppas fortfarande att det ska kunna bli total vapenvila i Syrien från i morgon bitti efter försäkringar från regimen. Men våldet har fortsatt i dag och skulle vapenvilan utebli i morgon så är risken stor för ett storskaligt inbördeskrig i Syrien. Det menar Yakin Erturk som utrett brott mot mänskliga rättigheter i Syrien för FN.

– En förlängd konflikt i Syrien kommer dessutom att sprida sig till grannländerna, än mer än de tusentals flyktingar som redan tagit sig till exempelvis Turkiet, sa Yakin Erturk när hon besökte Sverige i dag.

Erturk är en av tre experter som på uppdrag av FN utrett brott mot mänskliga rättigheter i Syrien det senaste halvåret. Och som efter hundratals intervjuer med flyktingar kommit fram till att grova övergrepp begåtts, exempelvis tortyr av fängslade oppositionella.

Men nyligen hoppade Yakin Erturk av FN-uppdraget i ett slags protest mot att kommissionen inte får komma in i Syrien.

– Jag gör det för att vi inte fått tillgång till Syrien. Och det är ett akut behov av oberoende observatörer som övervakar situationen i landet.

I dag uppges minst elva civila ha dödats i landet efter säkerhetsstyrkornas fortsatta attacker. Men som tidigare under det nu drygt ett år långa upproret så är det svårt att få uppgifterna – som i dag kom från en människorättsgrupp – bekräftade.

FN som hävdar att fler än 9 000 nu dött i upproret jämför en rad olika källors uppgifter, som aktivister och människorättsgrupper inne i Syrien, för att undvika att själva inte bli en del av propagandakriget mellan regimen och oppositionen, säger Yakin Erturk.

– Flera källor stämmer av sina uppgifter mot varandra så vi jämför information med flera källor.