De syriska flyktingarna tror inte på eldupphör

1:44 min

Klockan fem i morse löpte tidsfristen ut för eldupphör i Syrien enligt Kofi Annan fredsplan. Trots de skriftliga försäkringarna från Bashar al-Assads regim om att syriska armén kommer att respektera eldupphöret, övertygade det få av de syriska flyktingar som just nu befinner sig på gränsen mellan Turkiet och Syrien.

En buss med nyanlända syriska flyktingar kör in i Kilis flyktingläger i Turkiet. Från de uppradade metallbarackerna kan man se in i Syrien. Här bor 9 500 flyktingar och det var här man nyligen blev beskjuten av syriska trupper.

– Allt prat om fred är tomma ord, säger Ahmed Hassan, som har ett gipsat ben och tar sig fram med kryckor. Han blev beskjuten av sin egen armé när han deserterade.

Sedan två veckor tillbaka bor han i flyktinglägret och inför eldupphöret känner han inget hopp.

– Jag vill inte ha fred, jag vill att Assad ska störtas, säger Ahmed Hassan. 

Och all de flyktingar jag talar med i lägret säger samma sak.

Abbas Alawi håller upp en mobiltelefon med ljudet av en kulspruta, med andra handen gör han segertecknet. Förut drev han en klädbutik i staden Idlip. 

Men efter att han var tvungen att fly staden bestämde han sig för att gå med i den Fria syriska armén.

– Jag tror inte att vi kommer se ett eldupphör. Och även om Assads trupper drar sig tillbaka kommer ingenting att förändras i Syrien. Det spelar ingen roll vilka reformer al-Assad lovar. Det är hans regim som är själva problemet, säger Abbas Alawi.