ULRICEHAMN

Demonstrerar från sjuksängen

1:45 min

En svårt sjuk och sängliggande kvinna I Ulricehamns kommun har skapat en Facebook-grupp för personer som råkat illa ut i sjukförsäkringssystemet. Sidan startades för drygt en vecka sedan och har fått 250 medlemmar.

Med sidan vill Ann-Sofie Brännström Ringdal ge plats för dom som annars har svårt att göra sina röster hörda.

– Vi är ganska många som gärna hade varit ute och demonstrerat, men det kan inte vi för vi ligger där vi ligger. Alltså behöver vi en samlingspunkt någonstans där vi kan demonstrera där vi kan säga ifrån och sluta vara offer i samhället. Någonstans måste vi också kunna ta tag i situationen. Jag har inte ork att själv stå upp men tillsammans kan vi vara starka.

Ann-Sofie Brännström Ringdal ligger i sin säng i ett ombonat sovrum med TV:n som sällskap. På grund av svåra ryggsmärtor är det här hon tillbringar sina dagar. Smärtorna kom efter en bilolycka för tre år sedan, idag kan hon bara sitta upprätt korta stunder och behöver hjälp att komma ur sängen.

Men nu tycker Försäkringskassan att hon ska börja jobba igen. Och de senaste månaderna har inneburit en kamp för att bevisa hur sjuk hon är.

Även om Ann-Sofie Brännström Ringdal bara kan bara ligga korta stunder framför datorn, betyder den sociala gemenskapen mycket. Med Facebooksidan vill Ann-Sofie Brännström Ringdal skapa en plattform för människor med liknande erfarenheter. Men också berätta för dem som inte vet.

– Målet är bara att få ut kunskapen om hur samhället ser ut idag. Att folk ska förstå att det här händer människor runtomkring dig, folk du känner, folk på din arbetsplats. Det kanske kommer hända dig själv. Om folk inte höjer sina röster kommer de inte höras, och det är det jag känner att jag måste göra, höja min röst.