Rätt att klaga på ockerhyra i efterhand kan slopas

2:05 min

Hyresgästföreningen är kritisk till regeringens förslag om att ta bort möjligheten att överklaga ockerhyror i efterhand. Förslaget drabbar fel personer, det säger Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

– De som blir drabbade är faktiskt de som är svagast i samhället, på arbetsmarknaden, studenter och så vidare, som riskerar att betala oerhört mycket för en bostad, säger Susanne Wikström.

I går presenterade regeringen en rad förslag som skulle göra det lättare för dem som har en bostadsrätt att hyra ut i andra hand. Bland förslagen fanns det ett om att ta bort möjligheten att i efterhand överklaga en hyra till hyresnämnden, en hyra som hyresgästen upptäcker var oskäligt hög.

– Man kan fortfarande överklaga hyran, dock inte retroaktivt längre, det kommer inte att gå, sa Folkpartiledaren Jan Björklund på regeringens presskonferens i går.

Enligt Susanne Wikström, jurist på Hyresgästföreningen, är möjligheten att överklaga i efterhand och få en återbetalning inget ovanligt, och det vanliga i dag är att hyresgästen som fått betala den höga hyran får rätt.

– Så vi har en strid ström av ärenden som prövas i Hyresnämnden.

Hur vanligt är det att de får rätt då?

– Det är ganska vanligt. Det vanligaste är att man gör upp i en förlikning, att man kommer överens om en återbetalning, och sker inte det ska Hyresnämnden pröva. Då är det vanligaste att det är en oskälig hyra som har debiterats och då blir det en återbetalningsdel till andrahandshyresgästen, säger Susanne Wikström.

Hyresgästföreningen är också kritisk till regeringens förslag om att bostadsrättsinnehavare ska kunna ta betalt för räntekostnader på lån.

– Stockholms bostadsmarknad är ju sådan att man kan köpa sig en väldigt dyr bostadsrätt, för fem – åtta miljoner och sedan är ibland avgiften väldigt låg. Det kan vara några hundralappar och om det är den man får ta ut i hyra för att hyra ut den så minskar rimligen intresset. Den stora förändringen att faktiskt få räkna in kapitalkostnader förändrar förmodligen mångas perspektiv, sa Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt i går.

Räntekostnaden för ett lån på åtta miljoner ligger i dag på runt 20 000 kronor i månaden, enligt en av storbankerna.

Chefsjurist Susanne Wikström menar att regeringens förslag förändrar perspektiven på hela bostadsmarknaden, att en hög hyra för en bostadsrätt kommer att påverka hyrorna för alla.

– Ja, det vi är rädda för det är att det här ska smitta av sig på hyresrättens område, så att det här är ett första steg mot att underminera den princip om bruksvärdeshyra som vi har i Sverige, säger Susanne Wikström på Hyresgästföreningen.