Omvärlden fördömer Nordkoreas uppskjutning

2:00 min

Skarpa fördömanden kommer från många länder efter morgonens nordkoreanska uppskjutning av en långdistansraket. Detta även om uppskjutningen misslyckades och raketen verkar ha exploderat efter bara ett par minuters flygning. Nordkoreansk tv medgav för en stund sedan misslyckandet.

En nordkoreansk nyhetsuppläsare redogör i tv för uppskjutningen och konstaterar att den misslyckats.

Ett förödmjukande fiasko för den nordkoreanska regimen, som till och med bjudit in uppemot 200 utländska journalister i samband med raketuppskjutningen och firandet av 100-årsminnet av landets grundare Kim Il-Sungs födelsedag på söndag.

I Sydkorea säger militärledningen att den nordkoreanska raketen flög i bara ett par minuter, innan den troligen drabbades av en explosion och föll ner i havet i småbitar. Och just nu försöker den sydkoreanska militären att hitta raketdelarna i havet utanför sin västkust.

Sydkorea fördömde snabbt morgonens raketuppskjutning som ett brott mot FN-resolutioner, och Japan, USA, EU och andra länder anslöt sig snabbt till kritiken.

FN:s säkerhetsråd riktar samma kritik mot Nordkorea, enligt Susan Rice, USA:s FN-ambassadör. Rådet i New York fördömer även kraftfullt raketuppskjutningen. Om de 15 länderna i säkerhetsrådet kan enas om något mer än ett fördömande är tveksamt, eftersom det redan finns en rad sanktioner mot Nordkorea.

Från Vita huset meddelade man på eftermiddagen att USA ställer in de försändelser med matbistånd som förhandlats fram under vårvintern.

Också Ryssland, som är emot skärpta sanktioner mot Nordkorea, säger att dagens uppskjutning var ett brott mot en FN-resolution, även om Nordkorea hävdar att uppskjutningen var för att sända en fredlig satellit i omlopp.

Av ledande länder är det bara Kina som avstår från kritik; Peking säger att alla sidor nu bör visa återhållsamhet.

Sydkorea och andra länder säger att Nordkoreas avsikt är att utveckla en långdistansraket som skulle kunna föra en atombomb så långt som till Nordamerika. Och nu varnar Sydkoreas regering för att ett nytt kärnvapentest kan följa den misslyckade raketuppskjutningen, såsom hände 2009. Dessutom säger Sydkorea att risken ökat för en militär provokation från nordkoreanska styrkor.

Vanliga sydkoreaner här i Seoul verkar luttrade över den nordkoreanska uppskjutningen. En student, Jun, säger att han tycker det är fel av Nordkorea att spendera så mycket pengar på raketer och atomvapen när många människor där går hungriga.

– Folket svälter och de lägger sina pengar på vapen, det är inte bra.

Hans vän Kim säger att han oroar sig över att behöva göra mer militärtjänst om Nordkorea gör fler missiluppskjutningar:

– Vi måste göra värnplikt, så jag oroar mig mycket för om de lyckas skjuta i väg sina missiler.