Kina storsatsar på forskning i Afrika

1:58 min

Många länder i Afrika lägger mer och mer kraft på att utveckla sin vetenskapliga kompetens. Och då är det allt oftare Kina de väljer som samarbetspartner.

– Just nu har vi mer än 500 studenter här, säger Kong Lingyuan som leder det kinesiska kultercentrat Konfucius i Rwandas huvudstad Kigali.

Att lära sig kinesiska i Afrika blir allt populärare. 25 liknande språkcentra över hela kontinenten har öppnat upp sedan starten 2009.

Sedan 2009 storsatsar Kina på både forskning och utbildning i Afrika. Förutom att tusentals afrikaner nu reser till Kina för högre studier, så har antalet vetenskapliga artiklar där forskare från Kina och Afrika samarbetat - på bara två år mer än fördubblats.

Fram till och med i år är planen att i Afrika starta 100 projekt för ren energiutvinning, skicka 100 personer från olika länder i Afrika på post doc till Kina samt bygga 20 påkostade demonstrationscentra för jordbruksteknologi. Dessutom finansierar Kina byggandet av flera forskningsuniversitet runtom i Afrika.

Kina har de senaste åren kritiserats hårt för att bara vara ute efter Afrikas råvaror. Att de nu också satsar inom forskning och utbildning har tolkats som att relationen mellan Kina och Afrika har fördjupats.

– Jag tror att det finns ett genuint intresse från Kinas sida att bygga upp den teknologiska och forskningskapaciteten i Afrika, säger vetenskapsjournalisten Linda Nordling som är specialiserad på forskning i Afrika.