Har Nicolas Sarkozy något att dölja?

...eller har ekologernas presidentkandidat Eva Joly, fransk-norskan, som framträtt hos Skavlan två gånger med röda brillor nere på näsan, fått snurren av sitt sammanbrott och sjukhusrundan häromveckan?

Ett storgräl har brutit ut mellan de två, som siktar mot makten över Frankrike de kommande fem åren. Förakt, öppet förakt, smackar de i ansiktet på varandra. Men det handlar inte om politik utan en rättsutredning.

Undersökningsdomare gräver i om Sarkozys presidentvalskampanj förra gången, år 2007, delvis finansierades med illegala pengar av miljardärskan Liliane Bettencourt, som äger kosmetikaimperiet L'Oréal.

Åklagarna ser att den 5 februari 2007görs ett första uttag på 400 000 euro på hennes schweiziska konto. Pengarna transporteras i kontanter. Två dagar senare har den gamla miljardärskan ett möte med högerpartiet UMPs kassör Eric Woerth. Ett andra uttag görs två månader senare. I en av den gamla kvinnans dagböcker ska finnas en notering, möte med Nicolas S.

Eric Woerth blev sedermera arbetsmarknadsminister i Sarkozys regering, fast han tvingades avgå 2010 i stormen kring denna utredning. Hans fru var nämligen Liliane Bettencourts rådgivare, för att göra storyn extra grötig.

Miljardärskans revisor har vittnat om att hon blev ombedd ett antal gånger 2007 att förse Woerth med packar med pengar.

Sarkozy försvarar sig med näbbar och klor, men anfall är bästa försvar. Nu sågar han inte bara Eva Joly jämns med fotknölar utan gräver också undan all mark under hennes fötter. Han attackerar Hollande, vars parti, socialisterna ska ha gjort upp med ekologerna om framtiden och fördelningar. Han säger att i varje kampanj kommer de fram några smutsiga affärer, varpå socialisternas ledare i parlamentet upprört svarar att Sarkozy smädar rättssytemet.

Eva Joly gjorde sig känd som undersökningsdomare och grävde upp en rad korrupta affärer kring oljebolaget Elf-Total och Afrika. Nu anser hon att Sarkozy antingen ska häva sin immunitet och tala ut med domarna eller är han med pågående rättsutredning inte värdig att vara presidentkandidat .