MULLSJÖ

Hellesö anklagad för textstölder

Det fortsätter storma kring naturfotografen Terje Hellesö från Mullsjö. Förra gången avslöjades han med att ha manipulerat bilder. Nu anklagas han för att ha plagierat texter.

Det är prisade Flashbackgrävarna och sajten Terjade foton som hävdar att Terje Hellesö stulit texter. Han ska ha publicerat dem både på sin blogg och i böcker. Gruppen består av anonyma grävare - en av dem ställer till sist upp på en intervju med Nyheterna.
- I mars var det några som började reagera på att man kände igen vissa texter på svenska. Sen var det någon som översatte från svenska till engelska och googlade och då hittade man en författare som publicerat texten. Sen hittade man en till och en till.
- På bloggen har vi publicerat avbilder på originaltexterna och jämför Hellesös texter så där kan ju vem som helst gå in och titta. Det är svart på vitt.

Man menar att stölderna alltså kommer från bland annat engelska fotoböcker och från den nordiska skapelsemyten. Terje Hellesö håller inte med.
- Ren, skär lögn. Jag stjäl inte texter, jag tar inga texter heller. Om det finns texter som härleder till någon annan som skrivit något så är det högst omedvetet från min sida.

Kunde du vara tydligare med dina referenser?
- Jag är alltid varit tydlig med mina referenser.

Nej, Terje Hellesö ångrar ingenting. Förra hösten avslöjades att han manipulerat bilder vilket han erkänt. Sedan dess menar Mullsjöfotografen att hetsjakten på honom pågått. Gruppen säger att de vill fortsätta gräva tills alla korten ligger på bordet.
- Varför är det så viktigt att fortsätta granska? Jo, det har att göra med att de fått priser och väldig mycket uppmärksamhet i media och det ligger ju i deras intresse att fortsätta gräva och gräva och inte ta någon som helst hänsyn till vad som är den egentliga helhetsbilden, säger Terje Hellesö.