SD vill inte stoppa vapen till Saudiarabien

1:31 min

Sverigedemokraterna vill inte stoppa vapenexporten till Saudiarabien, trots att partiet i många andra sammanhang kritiserar diktaturen där. Ingångna avtal ska hållas, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

– Nu finns det ju ett avtal som tidigare regeringar och den nuvarande regeringen har slutit. Det ska inte brytas, det tycker jag är viktigt att framhålla och det är de allra flesta överens om. När det här avtalet löper ut sker det en ny omprövning. Hur vi kommer att ställa oss då kan jag inte svara på i dag, säger Jimmie Åkesson.

För några år sedan blev det känt att det skulle bygga en moské på Hisingen i Göteborg. Den finansierades med pengar från Saudiarabien. Då skrädde inte Sverigedemokraterna orden.

En av partiets ledande företrädare, Richard Jomshof, skrev på sin blogg om Saudiarabien:

"Saudiarabien är ett land där avrättningar är vardagsmat, där man hugger händer och fötter av tjuvar, där fackföreningar och politiska partier är förbjudna, där kvinnor och kristna är utsatta för förtryck och diskriminering, där tortyr är vardagsmat. Det är detta genomruttna och odemokratiska land som nu ska finanisera moskén, det får mig att må riktigt illa."

Moskén kostade 67 miljoner kronor.

Förra året sålde Sverige vapen till Saudiarabien för 2,9 miljarder kronor.

I dagsläget vill Sverigedemokraterna fortsätta med den exporten.

– Vapentillverkning och vapenexport är per definition svårt att motivera rent moraliskt. Rent intellektuellt är svensk industri vad gäller försvarsmateriel, och svensk export vad gäller försvarsmateriel, kan däremot motiveras moraliskt, därför att vi behöver en försvarsindustri för att kunna bibehålla vår neutralitet och alliansfrihet, och för att kunna försörja vårt eget försvar med försvarsmateriel. Men för att kunna upprätthålla den här industrin måste vi också kunna sälja vapen, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.