Jönköping

Hätsk stämning vid demonstration

Det blev ett dramatiskt slut på manifestationen för kulturhuset i Jönköping under lödragseftermiddagen. Det började lugnt men slutade med att polisen ingrep och grep en demonstrant.

– Polisen förstörde hela demonstrationen säger Gustav Eknor, en av demonstranterna.

Runt 150 personer, både barn och vuxna gick i demonstrationståget och skrek "vårt hus", "inget palats till Anna och Mats" och att kulturen skulle vara fri. Bakgrunden är att de borgeliga politikerna i kommunen vill lägga ned det nuvarande kulturhuset och börja om från början.

Det var först efter att demonstranterna tågat färdigt som polisen ingrep. Enligt uppgift ville polisen ha namnet på den som var ansvarig för demonstrationen och tog en man åt sidan. Något som demonstranterna ifrågasatte och stämningen trappades upp. Mellan 10 och 20 poliser och hundpatruller var på plats. Flera utrustade med kravallskydd, hjälm och med dragna batonger.

En man trycktes ned på marken av tre poliser samtidigt som han fick en batong intryckt i sidan. Enligt polisen är han misstänkt för våldsamt motstånd.

– Han ville inte identifiera sig och var inte samarbetsvillig och poliserna på plats var ju tvungna att lösa sin uppgift, säger Göran Gunnarsson presstalesman hos polisen under söndagen.

Många av demonstranterna upprördes över polisens agernande. Tom som inte vill berätta vad han heter i efternamn är uppgiven:

– Det var en helt fredlig demonstration och det var polisen som initierade allt våld här idag. Jag förstår inte varför.

Mannen är nu släppt. Under söndagen bemöter polisen demonstranternas anklagelse om övervåld. Men från polisens sida menar man att allt gått rätt till.