Breiviks granne: Media skapar hat mot muslimer

2:09 min

I Norge anser flera i samhällsdebatten att det hårda tonläget mot muslimer och invandrare nu är på väg tillbaka, trots att många manade till en mildare debatt efter terrorattentaten förra sommaren. I morgon inleds rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik som drevs av ett hat mot muslimer. Abdelilah Sebrani i Oslo tycker att norska medier skapar en rädsla för muslimer.

– Det är mer fokus på muslimer och på ett sätt vill de skapa hat mot oss. De vill skapa fruktan, säger Abdelilah Sebrani. Han är från Casablanca i Marocko och har bott i Norge länge.

Han är taxichaufför och kör mig upp mot Holmenkollen. Det hade blivit ett helvete för oss om terroristen var muslim, då hade jag packat mina väskor och rest, säger han.

Sedan berättar han att det istället visade sig vara hans granne som låg bakom dåden.

Taxichauffören säger att massmördarens mamma varit på marockansk middag hemma hos hans familj. Hon är trevlig, men sonen hälsade aldrig på oss, berättar han.

När Sebranis dotter en dag ringde på fel ringklocka öppnade Anders Behring Breivik och blev rasande.

De är lättade i familjen att de bara lät det vara.

– Hade jag gått dit och pratat med honom hade jag kanske jag blivit dödad, säger Sebrani.

Oron finns för att en grov debatt kan bidra till farliga hållningar, som hos Breivik.

Vegard Gröslie Wennesland, ordförande för Arbeiderpartiets ungdomsförbund i Oslo, höll själv på att bli dödad på Utöya. Han tycker att engagemanget känns viktigare än någonsin.

Han skriver debattinlägg om att yttrandefrihet måste medföra ett ansvar.

Ungdomspolitikern anser att högerextremisters åsikter måste bemötas och argumenterar mot teorier om att Europa håller på att invaderas av muslimer.

Han har också i hemlighet gått till ett möte med högerextremister.

– Jag satt längst bak och när jag reste mig och sa att jag var från AUF blev många överraskade. Några blev ganska irriterade, säger Vegard Gröslie Wennesland.