Talibansk attack lamslog Kabul

1:56 min

Afghanistans huvudstad Kabul har skakats av explosioner och skottlossning under en stor del av dagen. Flera ambassader, parlamentet och presidentpalatset har angripits och ännu verkar oroligheterna inte vara över.

Civila sprang för sina liv när skottlossning utbröt och explosioner dånade i Kabul. Oroligheterna har pågått i flera timmar vid flera stora ambassader i huvudstaden, däribland den amerikanska, brittiska och tyska. Också japanska ambassaden rapporterade att granater slagit ner i närheten och även presidentpalatset, parlamentet och Natos högkvarter stod under attack.

Vid halv femtiden sade USA:s Kabul-ambassadör Ryan Crocker till tv-bolaget CNN att afghanska säkerhetsstyrkor hanterat dagens attack "professionellt" och att det är ett tecken på framsteg.

En parlamentsledamot, Mohammed Naeem, sade till nyhetsbyrån AFP att han och andra parlamentarikerna hjälpte säkerhetsstyrkorna att bekämpa angriparna, av vilka minst två dödades.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha dödats i de angripna byggnaderna, men fem människor ska ha skadats.

Också ute i tre av landets provinser anfölls statliga byggnader, däribland flygplatsen i staden Jalalabad.

En talesman för talibanerna skickade ett textmeddelande till media där han sade att dagens koordinerade attacker var början på talibanernas våroffensiv. Enligt meddelandet har flera tiotal självmordsbombare deltagit i dag.

Dagens anfall på Kabul liknar det i september förra året. Även då förskansade sig attentatsmän i höga byggnader och sköt omkring sig. Afghanska säkerhetstskällor säger att de misstänker Haqqani-nätverket – baserat i Pakistan och med täta band till talibanerna – för inblandning även i dagens dåd.

Dagens attacker visar att extremister fortfarande har kapacitet att lamslå den afghanska huvudstaden. Det väcker också frågor hur det ska gå med säkerheten när utländska styrkor ska lämna landet 2014.

Den afghanska armén tog i dag enligt Nato den ledande rollen för att bekämpa angriparna, som alltså inte verkar ha lyckats ta sig in i några av byggnaderna som anfölls.

Enligt vad den afghanska polisen säger nu på kvällen så var ett av målen en av Afghanistans vicepresidenter. Två självmordsbombare och en tredje attentsman hann dock gripas när de var på väg till vicepresidentens hus.