Massivt medieuppbåd stör drabbade i Breivikmål

1:52 min

När rättegången mot den misstänkte massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik i dag startar i Oslo så är det den största rättssak som har förekommit i Norge.

Mediaintresset är enormt från hela världen vilket har satt stor press på berörda och anhöriga. En del tvekar nu över att komma till tingsrätten, berättar John Hestnes i den nationella Stödgruppen.

– Det har många uppmärksammat oss på. På grund av det så har vi tillverkat små klistermärken som ska ligga tillgängliga för alla berörda och som det står "Don't interview me please" på. Så de som inte vill bli intervjuade ska ha en sån lapp på sig och då hoppas vi på att det respekteras, säger John Hestnes.

En värdig rättegång är ledmotivet för de inblandade i rättssaken mot Anders Behring Breivik.

In i det sista har det lämnats ut ackrediteringar till de 800 journalister från hela världen som ska bevaka rättegången.

Det stora orosmomentet för tingsrättens personal är inslussningen genom säkerhetskontrollen av alla människor. Runt 1 000 personer ska in i huset under måndagmorgonen – anställda, berörda, experter, drabbade och allmänhet som kan följa rättegången från en särskild sal.

Media har fler platser inne i själva rättssalen än drabbade och anhöriga, något som har upprört många.

Alla berörda som inte bor i Oslo hänvisas till 17 lokala tingsrätter där rättegången kommer att sändas enkom för de berörda. Både där och i Oslo finns kristeam beredda.

Erik Kursetgjerde var på Utöya och nu står han utanför tingsrätten i Oslo där det har byggts upp en lags scen med sändningsbås för tevebolag från hela världen. Han är kritisk till det stora mediapådraget eftersom han tycker att det är precis vad Breivik vill ha och att det ger en felaktig inramning av den allvarliga rättegången.

– Jag vill ju kalla det lite cirkus. Det ser ut som om det är en konsert eller nåt annat stort arrangemang, säger Erik Kursetgjerde.

Området runt tingsrätten är avspärrat för biltrafik och ovanför Oslo kommer det att vara flygförbud för sportflygplan under hela rättegången.

Breivik själv kommer att köras mellan fängelset och tingsrätten i säkerhetsutrustade bilar som kommer att köra olika vägar varje gång – allt av säkerhetsskäl.