Kampen hårdnar inför franska presidentvalet

2:04 min

I Frankrike trappas kampanjarbetet upp inför presidentvalets första omgång på söndag. Sex dagar kvartstår med möten och dörrknackningar, men redan i går höll socialistpartiets kandidat François Hollande ett tal, där han sa sig vara beredd att ta över efter Nicolas Sarkozy.

– Jag är beredd att representera er den 6 maj, att segra och att äntligen ta makten över Frankrike, sa François Hollande.

Rösten sprack nästan för presidentkandidaten, som bytt tonläge för att tydligt markera att han inte är en mjuk och obeslutsam person, som många velat hävda.

– Varför fortsätta med något som har misslyckats, undrade han och syftade på Sarkozys fem år. Varför fortsätta i fel riktning? Låt oss vända blad, sa 57 åringen i mörk, diskret kostym inför tiotusentals åhörare.

Han manade alla att rösta, i detta läge rädd för att röstskolkare ska äventyra det maktskifte, som nu tycks möjligt, enligt opinionsmätningarna och som skulle göra François Hollande till den andre socialistiske presidenten i Frankrike jämte François Mitterand sedan andra världskriget.

De två rivalerna Hollande och Sarkozy höll sina öppna möten ute ungefär samtidigt i går.

På Place de la Concorde manade den sittande presidenten sina anhängare att inte vara rädda.

– Han kommer inte att segra. Ni bestämmer, sa Sarkozy.

Högerkandidaten Sarkozy hade inga ny trumf att presentera, förutom att han tog upp handsken om att Europeiska centralbankens roll bör ses över framöver vad gäller tillväxt, en fråga som Hollande kör fram.

Vissa kommentatorer sa inför gårdagen att Sarkozy absolut behövde en mycket stark uppslutning, men så blev det inte fullt ut. Men fler möten väntar och dessa två, Hollande och Sarkozy tippas finnas kvar i slutstriden den 6 maj.