
Krisen får portugiser att emigrera till Afrika
Den ekonomiska krisen och arbetslösheten i Portugal har gjort att många portugiser nu flyttar utomlands för att hitta jobb. Landet ser sin största emigrationsvåg sedan 60-talet, och de som flyttar gör det inte minst till de ekonomier som till skillnad mot Portugal växer nu - de forna kolonierna i Afrika.
Cristiana Lavrador sitter i det starka soljuset på Clube Nautico, en av de klassiska samlingspunkterna för portugiser i Angolas huvudstad Luanda. Hon har följt med sin man hit, han har fått ett bra jobb inom oljeindustrin, och nu vågar hon inte ens tänka på att flytta hem.
I krisens Portugal har hon ingen aning om det finns ett jobb åt henne, här i Luanda däremot har hon ett bra arbete på en bank, och hon ser nya portugiser anlända varje dag.
– De kommer hit för att överleva, säger Cristiana, och många av dem får bra jobb och kan göra snabb karriär till skillnad mot hemma, säger hon.
För sex år sedan ställde angolanska ambassaden ut 156 visum till portugiser på väg till Angola, fyra år senare var siffran nära 24 000. Portugals premiärminister har till och med i tal uppmanat landets unga att söka sig utomlands, när jobben inte längre finns på hemmaplan.
Och Angola som behöver utbildad arbetskraft efter årtionden av inbördeskrig har svarat med att införa ett förenklat treårs visum för alla som kan visa att de har en anställning. Det är inte minst de välutbildade som lämnar Portugal nu. I Angola finns 3 000 portugisiska företag att söka jobb hos. Angola är Portugals största exportmarknad utanför EU.
Danilo Cruz, på ett växande industri- och handelsföretag, som arbetar bland annat mot Portugal märker också av krisen. Hans företag anställer bara portugiser till de högutbildade jobb de inte lyckas hitta lokal arbetskraft till, och han har många att välja bland just nu.
Danilos företag får in 40 ansökningar per dag för varje jobb de annonserar ut. Och det trots att Luanda inte är staden med det bästa ryktet. Fortfarande mycket fattigt, dålig infrastruktur som el och vägar, och dessutom känt som världens dyraste stad.
– För bara några år sedan var intresset för att komma till Angola och jobba inte närheten, ett tecken så gott som något på hur tuffa förhållandena är i Europa just nu, säger Danilo Cruz.