Breivik: "Jag åberopar nödvärnsrätten"

0:45 min

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik föll i gråt under den första rättegångsdagen i Oslo tingsrätt. Fast det var inte åklagarens malande uppräkningar av mordoffer och skottskador som fick honom att röras till tårar, utan visningen av hans egen propagandafilm. Nu gäller det för försvaret att övertyga rätten om att Breivik var vid sina sinnens fulla bruk vid dåden.

Dagen för attentatet mot regeringskvarteren i Oslo och ungdomslägret på Utöja lade Anders Behring Breivik ut en 12 minuter lång propagandafilm på nätet. Den är en sammanfattning av hans 1 500 sidor långa manifest och består av musik och stillbilder. Efter visst övervägande, valde åklagarsidan att visa den.

– Vi anser att den ger bra information om den åtalades politiska ståndpunkt, förklarade åklagare Svein Holden.

NRK valde att inte visa filmen, utan riktade istället kamerorna mot Breivik. Han var märkbart rörd och gnuggade tårarna ur ögonen när bilderna flimrade förbi. Dessförinnan hade han med avspänt ansiktsuttryck lyssnat till åklagarens redogörelse för hur över 100 personer dött eller skadats i hans attacker.

"Dog till följd av skottskadorna i huvudet och halsen,” läste åklagare Inga Bejer Engh ur sina papper. Ett stråk av trötthet hördes i rösten när hon kom till offer nummer 60 i sin uppräkning; majoriteten av de döda på Utöja var födda under 1990-talet. Ekots Marcus Eriksson beskrev stämningen i den nybyggda tingsrätten som ”en sorts hetta” när de grymma detaljerna lästes upp. Koncentrationen var total.

Behring Breivik skiljs från åhörarna med skottsäkert glas. Han inledde dagen med att proklamera att han inte erkänner rätten, eftersom den är politiskt tillsatt, och för att domaren Wenche Elisabeth Arntzen är personlig vän med Gro Harlem Brundtlands syster.

– Det är mer en generell upplysning, förklarade Breiviks advokat Geir Lippestad lite förvirrat, på domarens fråga hur hon skulle uppfatta Breiviks utspel.

Under dagen redogjorde åklagarna dels för de två åtalspunkterna, dels för Breiviks liv fram till dådet. Hans advokat, Geir Lippestad, gjorde en kort framställning där han förklarade att försvaret främst kommer att fokusera på frågan om Anders Behring Breivik var tillräknelig eller inte vid tiden för brotten. Han hävdar själv bestämt att han inte var psykotisk, utan fullt medveten om vad han gjorde. Till stöd för detta kommer personer kallas som ska vittna om att Behring Breiviks tankar och föreställningar delas av fler än honom.

Förutom tårarna i samband med visningen av hans egen film, satt Behring Breivik lugn och samlad genom rättegången. När de egenhändigt photoshoppade bilderna där han poserar med vapen visades för åhörarna log han nöjt.

– Förklarar du dig helt eller delvis skyldig? frågade domare Wenche Elisabeth Arntzen.

– Jag erkänner handlingarna, men inte straffskyldighet, och jag åberopar nödvärnsrätten, svarade Breivik.