Socialdemokraterna: För få konkreta förslag

2:08 min

Oppositionspartierna är inte nöjda med regeringens vårbudget. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker att budgeten innehåller för få konkreta förslag.

– Regeringen har inte tagit det här tillfället att presentera en budget för fler jobb och växande företag. Istället kommer man med en utredningskatalog och en verksamhetsberättelse som är ganska tom på konkreta förslag, säger Magdalena Andersson (S).

Vårbudgeten ska peka ut inriktningen och detaljerna kommer i höstens budget, men Magdalena Andersson lovar att Socialdemokraternas förslag på budget kommer innehålla mer konkret än vad regeringens budget gör.

De rödgröna partierna höll i dag enskilda presskonferenser och lämnar inga gemensamma besked. Ändå var kritiken delvis densamma från Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund.

– Vi är besvikna för att man inte kommer med några initiativ eller nya förslag för att faktiskt komma åt de stora problem som vi ser i svensk ekonomi i dag med en stor ungdomsarbetslöshet till exempel. Vi ser också att man inte gör de klimat- och miljöinvesteringar som man egentligen skulle kunna göra och få fler människor i arbete i Sverige, säger han.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson tycker att regeringen borde satsa på offentliga investeringar.

– I det här läget, när vi har så starka offentliga finanser tycker jag att det minsta man kan göra är att se till att de äldre får en värdig äldreomsorg, att lärarna i skolan blir fler och att vi bygger bort bostadsbristen, säger Ulla Andersson (V).

Sverigedemokraternas Erik Almqvist vill använda pengar som invandringen kostar till annat.

– Om man som regeringen anser att det finns en bottenlös pengabrunn för invandringen får man den här konsekvensen att det finns väldigt lite reformutrymme över. Just nu skulle vi behöva det reformutrymmet för att satsa på jobbskapande, på tillväxt, utbildning och infrastruktur. Det saknar jag i den här budgeten, säger Erik Almqvist (SD).