Norge: Barnexpertgrupp instruerar journalister

4:25 min

Mediebevakningen av rättegången mot Anders Behring Breivik är enorm – ungefär 800 journalister är på plats. En expertgrupp som består av unga överlevande från Utöya har skrivit en uppmaning till alla journalister som intervjuar de drabbade.

– Många av de här ungdomarna har faktiskt haft jättedåliga erfarenheter av journalister som tränger sig på, kommer hem till dem, intervjuar barn i chock och sådana saker. Sättet att behandla barn och ungdomar på är det viktigaste för den här gruppen att förmedla, säger den norske Barnombudsmannen Reidar Hjermann som skrivit uppmaningen tillsammans med barnexpertgruppen.

Reidar Hjermann berättar att det finns många exempel på journalistiska övertramp från både norska och internationella medier i det akuta läget efter terrordåden i Norge den 22 juli. Där reportrar knackat på hemma hos barn som varit ensamma hemma, pratat med småsyskon och så vidare.

– Det är ju väldigt problematiskt, säger Reidar Hjermann och fortsätter:

– Sedan är det en sak är hur man närmar sig de som är direkt berörda av det här fallet, den andra är ju hur man skriver om saken i tidningarna och berättar om det i tv. Det är skillnad på det man har på tidningens framsida och det som står inne i tidningen. Framsidan är det som barn ser, säger Norges barnombudsman Reidar Hjermann.