Lågpristrenden ökar – fler väljer mat efter pris

2:34 min

Fler konsumenter styrs av låga priser när de handlar mat i dag jämfört med för sex år sedan. Det visar en ny undersökning av branschorganisationen Livsmedelsföretagen som presenteras i dag. Var tredje svarande väljer oftast det billigaste alternativet.

I en mataffär i centrala Stockholm som dagligen har runt 10 000 kunder står Maria Berg och funderar på om hon ska köpa den kravodlade kiwin.

Är det priset som styr dig när du handlar?

– Ja, jag såg inte att det var kravmärkt. Jag såg att de var billiga och stora och fina, men att de också är kravodlade gör det ännu mer positivt, säger Maria Berg.

Undersökningen som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen utgår från svar från över 1 000 personer. De fick ta ställning till påståendet  att de oftast väljer det billigaste alternativet. 36 procent av de svarande instämmer helt eller delvis i påståendet enligt undersökningen som gjorts nu 2012.

För sex år sedan ställdes samma fråga i en liknande undersökning av Livsmedelsförtagen och då instämde 30 procent i påståendet. Frågan har också ställts till chefer bland medlemmarna i branschorganisationen som också gett samma bild: att efterfrågan på lågprisprodukter ökar.

– Det är fler konsumenter i dag som låter priset avgöra för vad man lägger i sin kundvagn, säger Carl Eckerdal som är chefsekonom på Livsmedelsföretagen. 

Vad beror det på enligt er?

– Det finns flera skäl men den övergripande trenden inom konsumtion och detaljhandel är att det går mot ett alltmer lågprisfokus. Saker och ting ska inte kosta särskilt mycket för att locka konsumenternas intresse. Detta har dagligvaruhandeln i hela världen också uppmärksammat och lagt mycket energi på att försöka få lågprisalternativ så att man kan konkurrera med andra om konsumenternas köplust.

I dag lägger vi ca 13 procent på våra inkomster på det vi äter och maten är billigare jämfört med tidigare. Hur billig kan maten bli?

– Samtidigt som maten aldrig har kostat mindre och vi aldrig har lagt mindre av våra inkomster på mat, så har vårt intresse för lågpris heller aldrig varit större. Hur mycket maten kan få kosta i framtiden är den stora frågan eftersom vi har stora utmaningar framöver. Vi har växande välstånd i utvecklingsländerna som gör att efterfrågan på livsmedelsråvara ökar, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

– Om 10-20 år så kommer vi nog se tillbaka på den här perioden som en tid då maten var väldigt billig och att vi får vänja oss vid tanken på att maten måste få kosta mer i framtiden.

I butiken i centrala Stockholm är Niklas Persson butikschef. Han märker delvis av trenden att fler och fler jagar låga priser.

– Det är klart att vi har de som jagar priser men vi har också de som söker kvalitet. Kommer du hit en fredag så hittar du de som kanske vill ha det där lilla extra till helgen.  Sedan har vi de kunder som kommer hit och som vill ha en snabb måltid presenterad och vill ha hjälp att handla på det viset, men vi har klipp-jägare också. Vi försöker tillgodose allihopa, säger Niklas Persson.