Analys: Vårbudgeten ska tas med en nypa salt

1:32 min

Prognoserna i vårbudgeten ska tas med en nypa salt, eftersom de ofta visat sig vara fel. Anders Borg vågar inte gissa ens om hur läget ser ut för nya reformer i höst, utan talar om fortsatt försiktighet.

Försiktigheten uppskattades i dag av Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson, som tar varje tillfälle att cementera att hennes parti inte vill försvaga budgeten. Den politiska striden står kring jobben.

Budgeten är i stort sett i balans, statsskulden fortsätter att sjunka, men arbetslösheten är fortsatt hög. Oppositionen vill se fler och andra förslag för att få upp sysselsättningen.

Anders Borg räknar uppenbarligen med lite hjälp från penningpolitiken, att riksbanken ska sänka räntan, men i dag var han inte främmande för att låta budgeten gå med underskott nästa år bland annat för att motverka arbetslösheten.

Regeringspartierna är ännu inte överens om hur det ska gå till att få in fler unga och invandrare i arbete, vilket är ytterligare ett skäl till att förslagen dröjer.

Trots att regeringen anser att skattesänkningarna genom jobbskatteavdrag bidrar stort till ökad sysselsättning, vågar Borg inte lova något om när nästa steg kommer. I dagens läge får han inte igenom det i riksdagen heller.

Trots att oppositionen inte tror att jobbskatteavdrag leder till fler jobb, vill inte Socialdemokraterna avskaffa dem som redan är genomförda. De tänker inte gå till val på högre skatt för vanliga löntagare.

Om Anders Borg får som han vill kommer den politiska striden också stå kring skatterna. I dag talade han väl så mycket om oppositionens skattealternativ som om sitt eget förslag.