Avgörande veckor väntar för tillväxt och jobb

1:56 min

Svensk ekonomi går in i avgörande veckor just nu. Regeringen lade fram sin bedömning i går och i morgon kommer Riksbanken med besked om räntan. Inte minst kommer det ett stort antal företagsrapporter under några viktiga veckor framåt.

Flera prognoser har pekat mot låg tillväxt i år. Senast regeringen som i går spådde en tillväxt på 0,4 procent i år.

Skälet är vikande efterfrågan i de viktigaste exportländerna, inte minst i euroländerna där tillväxten i snitt väntas bli negativ i år. Men prognosmakarna är också överens om att det sedan tar bättre fart 2013.

En viktig pusselbit finns hos Riksbanken. När den i morgon för andra gången i år meddelar räntebeslutet ligger förväntningarna på oförändrat på 1,5 procent. Det är högre än i alla viktiga jämförbara länder. Det ska tolkas som att svensk ekonomi är i starkare kondition än omvärldens.

Nu är frågan om den snabbt sjunkande tillväxttakten även i svensk ekonomi får Riksbanken att besluta att gasa på lite mer, alltså att sänka räntan. Mer gas lättar på räntebörden för hårt belånade hushåll och öppnar för mer konsumtion av kläder och möbler, kylskåp och bilar.

Förväntningar och prognoser pekar framåt. När företagen nu kommer med sina rapporter handlar det om den tid som redan har varit. Och kanske en försiktig bedömning om framtiden.

Och nu ska företagen berätta om hur det gick det första kvartalet. Klädjätten HM ökade till exempel försäljningen kraftigt i mars. På torsdag kommer mer än tio börsbolag med rapporter.

Sedan tuffar det på under några viktiga veckor. Skogen och malmen och stålet och verkstad. Läkemedel och telekom.

Hur har försäljningen gått? Väntar fler varsel eller kan det rent av bli nyanställningar? Och är vinsterna tillräckliga för att börskurserna ska stiga eller åtminstone behålla värdet?

Kommande helg samlas i Washington hela världens mäktiga när Världsbanken och Internationella Valutafonden håller årsmöte.

Har de kvar några ospelade kort i välpressade kostymers bakfickor?