Diskriminering

"Jag är medveten om att bilden är provocerande"

Afrosvenskarnas riksförbund kräver att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avgår efter att hon deltagit i vad förbundet kallar en rasistisk manifestation. Det var under ett kulturevenemang som handlade om konst som provokation, som kultuministern skar upp en tårta föreställande en karikatyr av en svart kvinna, som såg ut att bli könsstympad.

Det var under ett kulturevenemang som handlade om konst som provokation, som kulturministern skar upp en tårta föreställande en karikatyr av en svart kvinna som därmed såg ut att bli könsstympad. Konstnären som gjort tårtan dyker upp genom bordet som kvinnokroppens huvud och skriker när gästerna skär i tårtan. För kulturministern kom tårtan som en överraskning.

– Hade jag valt att lämna och gå därifrån, så hade det ju varit helt på kontrakurs med vad seminariet och dagen handlade om, nämligen yttrandefrihet. Man behöver inte tycka om det. Jag är väl medveten om att bilden är väldigt provocerande, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Afrosvenskarnas Riksförbund har reagerat starkt på bilderna av en leende kulturminister som skär i tårtan, som de menar är en raststisk karikatyr av en svart kvinna. De tycker inte att kulturministern alls visat förståelse för deras reaktioner.

– Vi tycker att det är under all kritik. Hon har gått bortom anständighetens gränser och det är bara rimligt att hon tar sitt ansvar och avgår, säger Kitimbwa Sabuni som är förbundets talesperson.

– Avgå tänker jag inte göra, men jag träffar dem gärna om de vill prata med mig. Jag har förstått att de har reagerat med bestörtning och det förstår jag, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Konstnären bakom tårtan, Makode Linde, tror att Afrosvenskarnas Riksförbund missförtått hans konst. Rasism, främlingsfientlighet och slaveri är ämnen han ofta utgår från i sin konst.

– Min konst problematiserar alltså rasism. Inte stödjer det, säger Makode Linde.