EDELSTAMPRISET

Civilkurage och mod belönas av nyinstiftat pris

2:56 min

På måndagen delades det nyinstiftade Edelstampriset ut för första gången. Det är ett pris som belönar och uppmärksammar exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. I år gick det till iranska medborgarrättsaktivisten Bahareh Hedayat för hennes ledande roll i student- och kvinnorörelserna i Iran.

Caroline Edelstam, är vice ordförande och medgrundare av Stiftelsen Harald Edelstam och barnbarn till honom. Hon förklarar varför juryn valt att ge priset till Bahareh Hedayat.

– För att hon visat stort civilkurage. Hon har trots konsekventa arresteringar och förföljelse av säkerhetspolisen i Iran vågat fortsätta rapportera olika fall till internationella människorättshjälpsorganisationer, och vågat stå upp för vad som är rätt och fel.

Edelstampriset är till minne av den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Edelstam var mycket engagerad i kampen för de mänskliga rättigheterna. Han visade civilkurage när det gällde att rädda människoliv från brutala diktaturer. Edelstam är mest känd för att ha räddat livet och skyddat ett stort antal oppositionella efter militärkuppen i Chile 1973 och blev känd som "1970-talets Raoul Wallenberg”.

Men redan under andra världskriget räddade han hundratals norska motståndsmän och judar och fick då namnet "Svarta nejlikan", som också är namnet på en film om honom som kom för några år sedan. Edelstam engagemang i Chile uppskattades dock inte av svenska UD och han blev mer eller mindre utfryst. Men trots det inte bitter säger Caroline Edelstam. 

– Nej, jag skulle inte säga att han blev bitter. Men jag tror han kände sig ganska ensam när han dog. Han fick betala ett väldigt högt pris för sina insatser för att hjälpa folk i nöd och för att stå upp för de mänskliga rättigheterna. I Sverige är han relativt okänd, men i Latinamerika anses han vara en mycket stor hjälte, säger Caroline Edelstam.

Bahareh Hedayat kunde inte själv ta emot priset eftersom hon sitter fängslad i det fruktade fängelset Evin i Teheran. Istället var det en annan iransk medborgarrätts- och kvinnorättsaktivist, journalisten Parvin Ardalan, som var på plats i Stockholm för att ta emot priset å Bahareh Hedayats vägnar. Ardalan tilldelades för övrigt själv Olof Palmepriset 2007 för sin kamp för kvinnors och mäns lika rättigheter i Iran. Och det var med blandade känslor hon igår tog emot Bahareh Hedayats pris.

– Jag har blandade känslor. Jag är glad att få ta emot Harald Edelstam-priset å Bahareh Hedayats vägnar. Hon är en symbol för mod och motstånd för många av oss. Men hennes frånvaro och den tomma platsen efter henne gör mig ledsen, när så många samlats här för att hedra henne, säger Parvin Ardalan.

Priset består av ett konstverk, ett diplom samt 25 000 dollar, och delades ut vid en ceremoni i Riddarhuset i Stockholm. Det kommer att delas ut vartannat år. Men den 16 april kommer varje år att ägnas seminarium om mänskliga rättigheter och civilkurage även de år priset inte delas ut.