konst | kommentar

"En synnerligen listigt gillrad fälla"

2:21 min

Afrosvenskarnas riksförbund kräver att kulturministern avgår efter att hon ätit av en "rasisttårta" på Moderna museet. Kulturnytts Mårten Arndtzén ser en fälla slå igen.

Först tycker jag som många andra i störtfloden av snabba kommentarer på nätet: afrosvenskarnas avgångskrav är hysteriskt och kontraproduktivt. Det krävs inte mycket till efterforskningar för att inse att Makode Lindes uppsåt är motsatsen till rasistiskt, och i ett sammanhang som handlade om konstens frihet, vad skulle kulturministern gjort? Kallat in tårtpolisen?

Sedan tittar jag en gång till på det där Youtubeklippet från i söndags. Kulturministern är inte ensam. Omkring den svällande, svarta tårtkroppen flockas flinande, mumsande och fotograferande människor. Stämningen är uppsluppen och alla har en sak gemensam: de är vita.

Nu var inte jag på Moderna museet i söndags, men kanske är det ändå en förutsättning för att uppfatta en grov, rasistisk stereotyp som så uppenbart l u s t i g. Att man är vit. Och därför aldrig själv utsatts för rasism.

I så fall var Makode Lindes tårtperformance en synnerligen listigt gillrad fälla. Som vår kulturminister fastnade i, tillsammans med övriga närvarande.

På anklagelserna om rasism har Lena Adelsohn Liljeroth svarat med att bolla vidare till konstnären, det var ju inte hennes performance, hela situationen var "bisarr" och hon blev bara ombedd att skära upp tårtan.

Men ända sedan 1960-talet har den här sortens performancekonst arbetat med publiken som medskapande, och med det följer förstås ett medansvar.

Vad hade kulturministern gjort om hon varit på plats i Neapel 1974, när konstnären Marina Abramovic lät publiken göra vad dom ville med henne under sex timmar, och dessutom tillhandahöll redskapen - däribland en skarpladdad pistol?

Och vad skulle hon göra om hon, till exempel, i något högtidligt sammanhang framöver ombads rasta en rondellhund utklädd till profeten Muhammed?

Och skulle hon säga nej till det, varför var det i så fall okej att delta i det här tårtkalaset?

Lena Adelsohn Liljeroth kommer inte att avgå på grund av "tårtgate", som händelsen döpts till av lustigkurrarna på twitter. Men hennes agerande och resonerande efterlämnar en osäkerhet.